vineri, 8 iunie 2012

Demonstratie apartenenta la gen

Dezvolta cel putin doua argumente pentru care consideri ca ,,Frunza verde magheran...'', de Vasile Alecsandri apartine genului liric.
  Genului liric ii sunt caracteristice transmiterea in mod direct a sentimentelor, limbajul expresiv, prezenta eului liric, elementele de versificatie care sunt dominante in gen liric, dar nespecifice.
  ,,Frunza verde magheran...'' apartine genului liric, intrucat indeplineste conditiile de apartenenta la acest gen.
  In primul rand, poezia este ca specie literara o doina, apartinand liricii populare, in care se transmit puternice sentimente de dorinta ale unui tanar mehedintean, de a lupta pentru dreptate sociala in randurile pandurilor lui Tudor Vladimirescu si de a savarsi actul justitiar in calitate de haiduc.
  In al doilea rand, limbajul expresiv este sustinut de o gama variata de procedee expresiv-artistice: -enumeratia ,,sunt nascut'', ,,sunt scaldat'', ,,sunt frecat'', reuneste amanunte sugestive ale portretului moral, ale haiducului. Acesta este completat de alte virtuti, redate la nivel stilistic de repetita verbului ,,a sti'' - ,,si mai stie de calare'', ,,si mai stie sa inoate'', ,,care stie sa chiteasca''. Prima repetitie evidentiaza marmorat, pricepera, iuteala si calitatea luptatorului. Pasiunea arzatoare a acestuia este exprimata cu ajutorul interjectiei ,,aoleu'', urmata de verbe de o mare forta expresiva: ,,tipa'' si ,,arde''.
  In plus, este prezenta vocea poetica redata in text prin marcile lexico-gramaticale, verbe si pronume la persoana intai: ,,sa fiu'', ,,sa am'', ,,am crescut'', ,,m-am lasat'', ,,cum am ajuns sa incerc'', ,,m-'', etc.
  De asemenea, fiind o poezie populara, intalnim elementele de versificatie specifice creatiilor populare: ritmul trohaic, rima imperecheata.
  Asadar, conform argumentelor mai sus mentionate, opera apartine genului liric.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu