vineri, 20 septembrie 2013

shy rain, little sneeze

Stătea în mintea ei închistată de prea multă efuziune a indivizilor pierduţi pe drum de ani evidenţi. 
Ce bătrână şi dezordonată era ploaia. Se mişca prin aerul răcit deasupra felinarului, iar sub pomi toată înţelepciunea era uscată. Porni apoi în strat îndestulat pe acoperişurile cărămizii. Poetul amuţea sub un bac spart, un solar ineficient, un reflector care obosise şi se desprinse de versurile studentei spontane de acasă, animatoare de vervă. 
Mirosea deja a trecut, această ploaie, şi iubitor de înţelepţie; ciripea parcă ajutor în noapte, noaptea unei toamne conformate, marcante.
Mintea îi joacă feste imparţiale, ori cerul e la teatru...
Se ruga să plouă mărunt ca strânsorile pe cale de vătămare. I se mişcă picioarele ca şi crengi întrerupte din creştere, are buze roşii de lac, umezite de salivă şi înroşite de natură, sângele spasmic. A lăsat în urmă un apus şi un răsărit după plecarea bunicii, care o luase pe alte trepte atunci când amândouă începuseră un timp dedicat grijilor cu privire la auzurile de lemn trosnit, şi îşi doreau, visau la un şemineu. Umerii hoinarei cântau în operă un alb plin de raze întunecare, citindu-le atent pe cele aflate pe şuviţe de podoabă. Apa înfrigura pielea fetei posedate de naftalină, o naftalină crudă - rudă cu rochie neagră, luată din groapa de sub pat. Se afla pe trotuare, cărări, în toată splendoarea ei necontrolată, sub valuri lichide continue, cu mugurii mentolaţi, de copilă, cu pielea brăzdată de pori violaţi de temperaturi neaşteptate, şi mâinile tremurânde în procesul exorcizării filosofice de la acea oră.
Cu câteva zile în urmă, privise la nişte ochi la care nu visase că poate va privi... Dar i-a ghicit, şi s-a inhibat să îi guste cu ai ei. Tot ce îşi cerea, era o şansă de a îndrăzni spre pasul măcar fugitiv pentru a nu-i mai uita. În sfârşitul descoperirii şi-a dat seama împreună cu cerul că e ireversibilă implantarea privirii, în memoria credincioasă şi pustie. Poposise. Era o mândreţe de stare confuzionistă, care până şi spălată se ivea mai cu patos, ca toba unui negru. 
Era omul ca din poveşti, trist, rece, îndurător, plecat cu valiza în îndepărtare. Fiinţa din realitate continua să îl privească tot din depărtare, o distanţă incorectă, rău-venită şi neputincioasă în vederea curajului liber-surâs cu urechile pline de muzică, de după miracolul recunoaşterii acelor chei folosite, prea forţate în încuietori nepotrivite. Fata privea tabloul lor ca dintr-un colaj inventat de mână, cu doi adolescenţi robiţi de singurătate şi cufundaţi în litere romane, aplecate. Singurătate era cuvântul care descria pulsaţia existenţei în acel oraş, cel puţin; în acea lume la fel peste tot. Uneori se simţeau ca scriitorii, privind, prin geamurile sparte, la oameni ajunşi medici, jurnalişti, bibliotecari - prezenţi fără a putea molipsi cu metaforă vreo inspiraţie, a vreunuia. Erau trişti pentru că nu îşi trăiesc visele reflectate. Dar ştiau cum să mânuiască maşina de scris atunci când rănile dor. Avea ochii verzi, terminaţiile zâmbetului erau aceleaşi întotdeauna. Avangardistul nu zâmbea; părul dat peste cap, abundând de sebum şi stilul lui Eminescu. Îi sucea priviri, zgârcit, şi îşi acoperea cu dinţii buza inferioară cât copila îşi rezerva timiditatea în cuticulele şi aşa roase. El i-a şoptit o proză despre cât de minunată e, de la carourile roşii şi negre, un şah atrăgător, maliţios, până la ochii la fel de verzi şi scrierile, ca exact pe simţul lui, din jurnal. Se plimbau, iar ea nu şoptea nimic, doar suspina şi scâncea neputinţe, emoţii cât moartea aflată sub mai multe perdele ale fantomelor. El a promis că va mai semnala momente de petrecut după şcoală, în cafeneaua proaspăt-dărâmata, în nopţile neaşteptate, pe lângă muzeul închis. Se aflau atât de aproape… El murise, efectiv; acel rece deja exprima dintr-a-ntâia înfăţişare.
Erau fericiţi pentru că şi-au zâmbit, s-au împăcat şi nu au mai avut vreo revedere, niciodată. Poate se vor întâlni într-o zi, dar momentul a meritat un ,,niciodată’’.
Şi fata a rămas lăcrimând înăuntrul ei regrete şi ceasuri. O zgâlţâia dorul …de ochi, şi valul ei cartografiind degetele baiatului, albe, de drog.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu